Ugovor na daljinu – Kupovina preko interneta sigurnija nego u prodavnici
11.09.2017.
Vanbračna ili bračna zajednica – mogući problemi
24.10.2017.

Vanbračna supruga nije zakonski naslednik

Poštovani,

Nakon prvog braka i mukotrpne brakorazvodne parnice, podele imovine i ostalog, već duži niz godina sam u vanbračnoj zajednici. Zajedno smo sticali i ulagali u imovinu.
Nemamo zajedničke dece. Ja imam ćerku iz prvog braka, vanbračni suprug dvoje odrasle dece takođe iz prvog braka. Suprug je prošle godine saznao da boluje od teške bolesti i njegovo lečenje je neizvesno.


Interesuje me, ukoliko dođe do smrti mog nevenčanog supruga, da li ja kao vanbračna supruga, imam pravo na nasledni deo?

Hvala unapred!

 


Postovana,

Imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u toku trajanja zajednice života u vanbračnoj zajednici predstavlja njihovu zajedničku imovinu (član 191. Porodičnog zakona), ali Vi kao vanbračna supruga, nakon smrti vašeg vanbračnog partnera, ne možete ostvariti nikakvo pravo jer niste zakonski naslednik.

Prestankom trajanja vanbračne zajednice, podela stečene imovine se reguliše na isti način kao da je stečena u braku. Međutim, u slučaju smrti osobe koja je za sobom ostavila nasledstvo, pokreće se ostavinski postupak po Zakonu o nasleđivanju.

Kako su deca vašeg vanbračnog partnera zakonski naslednici prvog reda, u vašem slučaju celokupna imovina kojom raspolaže vaš vanbračni suprug pripašće njima.

Dakle,  Porodični zakon izjednačava vanbračnog i bračnog partnera u pogledu prava i obaveza koje se odnose na izdržavanje i zajedničku imovinu, ali ne i u pogledu prava na nasleđivanje.

Vi imate pravo da u ostavinskom postupku, iza njegove smrti tražite izdvajanje iz sastava zaostavštine onoga što ste stekli po osnovu zajedničkog rada u toku vanbračne zajednice. Ukoliko se naslednici ne budu tome protivili, čeka Vas parnica radi utvrđivanja vašeg udela u sticanju, odnosno onoga što ne predstavlja njegovu zaostavštinu.

Ovde vam moramo naglasiti i da kao nevenčana supruga ne možete ostvariti ni pravo na porodičnu penziju. Zakon o PIO kaže da pravo na porodičnu penziju mogu ostvariti samo članovi porodice, a oni su:

1. bračni drug
2. deca (rođena u braku ili van braka)
3. roditelji koje je osiguranik tj. korisnik prava izdržavao.

Do sada je način nasleđivanja vanbračnog partnera uglavnom bio putem testamenta. Postoji i mogućnost sklapanja ugovora o doživotnom izdržavanju, a možete pokušati da, za života partnera, uredite vaše imovinske odnose i na neki drugi način ali vam je za to svakako potreban advokat.

Srdačan pozdrav,

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *