Naknada troškova pregleda kod privatnika
05.01.2017.
dugovanje nasledstvo
Dugovanje kao nasledstvo
24.01.2017.

Bračnom partneru u nasledstvo sve, a sinu ništa

Blind Justice --- Image by © Lew Long/Corbis

Poštovani,

Suprug i ja posedujemo sledeće:

– kuću i imanje kupljene od novca stečenog prodajom prethodno zajednički stečenog stana (uredno uknjiženo i uneto u katastar);
– auto koji je kupljen na moje ime radi oslobađanja od carinjenja (80% sam invalid), čije sam vlasništvo pre neku godinu ugovorom o poklonu prenela na supruga;
– devizni račun koji se vodi na njegovo ime, a na kojem je naša zajednička ušteđevina;
– devizni račun na moje ime na kojem je novac dobijen od roditelja na osnovu ugovora o raspodeli imovine za života, a za koji moj suprug ima punomoćje;

Dakle sve što imamo stečeno je u braku, osim novca na mom deviznom računu.

Od potomaka suprug ima sina iz prethodnog braka i unuku, a ja imam roditelje, brata i bratanca. Moj suprug svom sinu ne želi da ostavi ni prebijenog cvonjka, unuku i ne poznaje, a za nju je saznao posredno… od bivšeg kolege kada je devojčica imala već 3-4 godine.

Želeli bismo da svako od nas nasledi kompletnu zaostavštinu onog drugog, i to tako da budemo sigurni da onaj koji ostane neće biti uznemiravan od strane zakonskih naslednika.

Razmišljali smo da ostavimo testamente, ali smo se raspitali i shvatili da to ne bi bila nikakva garancija i sigurnost da će ostaviočeva volja biti ispoštovana.

Zatim smo  razmatrali mogućnost da sa nekim potpišemo ugovor o doživotnom izdržavanju, pa nam je i o toj mogućnosti rečeno da nije pouzdana, te da je lako oboriva.

I kao poslednju soluciju je suprug predložio da sve prepišemo na mene te da se ja uknjižim u katastru i vodim kao jedini vlasnik kuće i placa – zbog činjenice da bi iza mene u prvom naslednom redu sa njim ostali moji vremešni roditelji, a iza njega sin ili unuka.

Nadam se da nisam zakomplikovala i da je moje pitanje jasno, dakle:

Da li je moguće prebaciti svu našu zajedničku imovinu na mene?
Postoji li ikakva mogućnost da to jednog dana bude osporavano?

Srdačan pozdrav i hvala unapred,


 

Poštovana,

Uvek interesantna tema ostavinskog postupka, o kojoj smo i nedavno pisali.

Ostavilac, odnosno u Vašem slučaju suprug, može testamentom isključiti nužnog naslednika (sina) ukoliko se ispuni zakonski uslov da se nužni naslednik povredom neke zakonske ili moralne obaveze teže ogrešio o njega.

Kao primeri za ove povrede u zakonu o nasleđivanju su navedeni: grub i uvredljiv odnos prema ostaviocu, umišljajno činjenje krivičnog dela prema ostaviocu, njegovom detetu, usvojeniku, bračnom drugu ili roditelju i odavanje neradu i nepoštenom životu.

Da bi ovakvo isključenje bilo punovažno, neophodno je da bude učinjeno

– u obliku potrebnom za zaveštanje (testament),

– da je učinjeno na nesumnjiv način (poželjno je navesti i uzrok isključenja) i

– da uzrok za isključenje postoji u trenutku ostaviočeve smrti.

Kako je moguće osporiti testament, odnosno moguće je podneti zahtev da se izvrši redukcija testamenta zbog povrede nužnog naslednog dela, a koji bi Vama predstavljao uznemiravanje, pokušaćemo da tu mogućnost sinu iz prvog braka svedemo na minimum.

Najbolje rešenje u Vašem slučaju bilo bi da sa suprugom napravite sporazum o deobi zajedničke imovine, u kome bi Vi dobili recimo 70% udela u istoj,  a ostatak koji bi ostao na ime supruga, od 30% da suprug testamentom ostavi Vama.

Na taj način bi se prostor za nasleđivanje sinu iz prvog braka dosta suzio, a njegov nužni deo postao jako mali, pa mu se verovatno ne bi isplatio ulazak u spor oko redukcije testamenta.

Vrlo je važno da i nekretnine koje bi ovim sporazumom dobili upišete u katastar nepokretnosti na svoje ime.

Hvala na detaljno izloženom problemu.

Srdačan pozdrav,

 

 

 

4 Comments

 1. Milena says:

  U slucaju iskljucenja sina, pravo nasledijavanja ima njegova cerka, tj.unuka supruga, jer se u slucaju iskljucenja iz nasledja nasledna prava njegovih potomaka odredjuju kao da je iskljuceni umro pre ostavioca, tako da tim ne resava problem.
  Smatram da je najbolja opcija zakljucenje Ugovora o dozivotnom izdrazavanju, jer nije tacno da je isti tako lako ponistiti.

 2. Ljuba says:

  Vi,draga gospodjo delujete kao prevarant,iza vas ostaju vremesni roditelji a iza njega sin i unuka.Tu nema dileme,vi zelite da sve pripadne vama jer zamisljate da cete ziveti 100 godina.Da je vas muz pametan,trebao bi da vas otkaci iz zivota.

 3. Nebojsa says:

  Pozdrav Gos..i a jos veci pozdrav GOSPODINU
  koji ne zna kako mu unuka izgleda.
  Vas je steta i poznavat kada ste takvi,

  • Gordan says:

   Zašto odmah uvrede? Ne znate kako je kad vam deca iz prvog braka ne dođu na drugo venčanje, slavu, a kad dođu neće da jedu i piju da ih ne omađijate. Ne znate koliko boli kad vam ne upoznaju dete iz drugog braka, kad od vas očekuju samo novac i nasledstvo. U pravu ste gospođo, sve prenesite na Vaše ime, što vam ne treba prodajte i provedite ste dok ste još zajedno i u mogućnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *