Gašenje firme – postupak likvidacije
23.12.2016.
Naknada troškova pregleda kod privatnika
05.01.2017.

Zaplena imovine trećem licu zbog neotplaćenog kredita

Preuzeto sa www.okradio.rs

Poštovani,

Nakon što mi je radni odnos prestao 2014. godine nezakonito od strane poslodavca, istog sam tužio i postupak jos uvek traje.

Nakon prestanka rada, nisam imao sredstava da otplaćujem kredit kod banke (gotovinski kredit) te su isti raskinuli. Sredstvo obezbeđenja kredita je menica.

Pre dva dana, dobio sam na adresu mojih roditelja gde sam prijavljen da stanujem, zaključak iz suda da će se popis pokretne imovine dužnika tj. mene obaviti za par dana na mojoj adresi. Ja sam podstanar i ne živim sa mojima i na adresi mojih roditelja. Ne posedujem nista od pokretne i nepokretne imovine koje bi mogli da plene izvršitelji. Mene sad jako brine šta će se desiti sa stvarima mojih roditelja pošto sam čitao da su predmet popisa pokretnosti stvari koje se nalaze na adresi, a da je na vlasniku – 3. licu da dokazuje njihovo vlasništvo. Moj otac i baka koji žive na pomenutoj adresi nemaju račune za nameštaj i tehniku koja je kupljena pre dosta godina, većina stvari stara je i preko 20 godina pa me zanima kako mogu da sprečim da ih ne diraju?

Ja ovih dana počinjem da radim i spreman sam da odmah prijavim prihod, kao i da mi se stavi zabrana na 2/3 plate i taj dug da vratim relativno brzo.

Hvala Vam na odgovoru.

 


Poštovani,

Hvala Vam najpre što ste ovako detaljno opisali Vaš problem.

Trebali biste odmah da kontaktirate banku i da pokušate da sa njima obavite razgovor, u pravcu da ste Vi samo formalno prijavljeni na adresi vaših roditelja, da tu ne živite, da su pokretne stvari imovina vaših roditelja i da ćete u što skorijem roku zasnovati radni odnos, kao i da im date podatke o Vašem poslodavcu.
Sve to sa molbom da promene sredstvo izvršenja.

Dakle, da ne idu plenidbom, procenom i prodajom pokretnih stvari, već da idu na plenidbu vaše zarade, insistirajte na tome.

Da li će banka na to pristati saznaćete nakon razgovora sa njima, a postoji mogućnost da hoće ukoliko im dostavite dokaze da ste se zaposlili, jer je interes banke da naplati svoje potrazivanje.

Ukoliko banka ipak i dalje ostane pri prvobitnom predlogu, vaši roditelji kao treća lica čije će stvari neosnovano biti popisane moraju da ulože prigovor kao treća lica protiv rešenja o izvršenju.

Problem je naravno, kako da dokažu vlasništvo na pokretnim stvarima. Morali bi da se pozovu na to da pošto su vlasnici stana, da su vlasnici i svih pokretnih stvari u stanu, jer niko nije dužan da čuva račune.

Kakva će biti odluka suda po prigovoru to ne možemo unapred znati, u svakom slučaju imaju mogućnost da uđu u parnicu kako bi zaštitili svoju imovinu.

Ono što je veći problem jeste to da podneta tužba u parnici ne prekida postupak izvršenja. Vi niste smeli sebi da dopustite, znajući da imate dug prema banci, da ne promenite adresu stanovanja.

Dakle, prvi korak je dogovor sa bankom kako smo Vam već napisali, nakon toga ako to ne uspe prigovor trećeg lica i eventualno tužba za proglašenje izvršenja nedopuštenim.

3 Comments

  1. Nikola says:

    Samo prijavi adresu na teritoriji AP Kosova i o tome obavesti sud.Pa onda neka se izvrsavaju.

  2. Slave says:

    Molim Vas može li mi neko reći u vezi ED. U selu gde sam živeo roditelji su mi umrli pre deset godina. Povremeno sam odlazio i povremeno plaćao račune za struju.Sada živim u drugom gradu račune nisam platio oko dve godine a tu sledi samo taksa pošto nema potrošnja.Pre dva meseca komšija me obavestio da su sa bandere odsekli kabal a telefonskim pozivom u ED rečeno mi je da pošto nema potrošnje poslednjih godina isti su isključili struju sa predlogom brisanja brojila u ED. Nakon par dana otišao sam lično kod njih i u dogovoru sa pravnikom u pravnoj službi uplatio sam dug od 26.000 a dug za dve tužbe od 24.000 hiljada da uolatim za deset dana. Kada sam došao nakon deset dana isti su mi rekli da ne uplaćujem ništa jer je brojilo brisano iz sistema ED i da moram uplatiti nov priključak koji bi me izneo oko 120.000 hiljada. Moja je krivica što nisam struju prebacio na moje ime i adresu pošto je sproveden ostavinski postupak ali čini mi se da nemogu ED oprostiti to što me je dovela u zabludu da razmakom od deset dana te me onda načisto isključiki. Imali ovde mesta pristupu obligacionog prava.Tužbe koji su podneli dve obe su na pokojnog oca. Vredili da se pravno obratim sudu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *