Pravilno izdavanje fiskalnih računa u slučaju “provokativne kupovine”
02.12.2016.
Vozačka dozvola i registracija mogući i bez plaćanja prekršajnih kazni.
17.12.2016.

Oslobađanje ili povraćaj PDV-a prilikom izvoza dobara

Siromašna srpska privreda pretežno je uvozno orjentisana, ali postoje segmenti male i srednje privrede koji šansu za razvojem vide isključivo u trgovini sa inostranstvom. Ova vrsta preduzeća, poštujući sve zakonske okvire od kojih mnogi nisu usklađeni sa zakonima u evropskoj Uniji, lako može da ima dodatni gubitak na povraćaju PDV-a samo iz razloga što je tura za isporuku stigla poslednjeg petka u mesecu, a vikend je u prelaznim danima između dva meseca.

Ovaj tekst  je namenjen tom segmentu privrede i pokušaćemo da vam ukažemo na potencijalne probleme vezane za oslobađanje ili povraćaj PDV-a prilikom izvoza robe u inostranstvo. Akcenat nije samo u pravcu savetovanja kako da delujete u zakonskim okvirima, već  i kako da izbegnete greške koje mogu negativno uticati na kratkoročnu soleventnost i protok novca.

Porez na dodatu vrednost je u suštini porez na potrošnju. Kada neko srpsko preduzeće izvozi robu u inostranstvo ta roba će biti potrošena u inostranstvu i oslobođena plaćanja PDV-a u Srbiji. Treba imati u vidu da se PDV plaća u odredjenom obračunskom periodu – na mesečnom nivou. Prilikom izvoza, roba mora doći na carinski terminal kako bi dobila potrebnu dokumentaciju za izvoz a od dobijanja te dokumentacije mora napustiti zemlju u roku od 24 sata.

Najčešći problem javlja se kod transporta robe kamionima u momentima kada se prelazni dani izmedju dva meseca poklapaju sa vikendom. Na primer, roba je u fabrici spremna za utovar i transport u petak 29. u mesecu, kamion dolazi na utovar u subotu 30. ujutru i kreće na carinski terminal. Kamion završava sa rascarinjenjem i uzima svu potrebnu dokumentaciju istog dana. Određene zemlje u okruženju, a narocito članice EU uvode zabranu upravljanja teretnim vozilima subotom i nedeljom, a pogotovo pred velike praznike ili u sezoni godišnjih odmora. Imajući u vidu te činjenice, navedeni kamion će napustiti zemlju u ponedeljak, 1. u narednom mesecu. To znaci da je prodavac robe dužan da plati PDV za obračunski period za protekli mesec, bez mogućnosti da bude oslobođen PDV-a za robu koju je kamion izvezao, a koja je bila ocarinjenja u petak 29. u mesecu, ali je izašla iz zemlje 1. narednog meseca. Za robu koja je napustila zemlju 1. u mesecu prodavac moze da traži povraćaj PDV-a tek na kraju obračunskog perioda za taj mesec.

Iz gore navedenog se jasno vidi da ukoliko je roba ocarinjena i napusti zemlju za vreme istog obračunskog perioda, prodavac može tražiti odbijanje PDV-a za izvezeni iznos bez angažovanja likvidnih sredstava. Ukoliko roba fizički ne napusti zemlju i pređe u drugi obračunski period, prodavac mora uplatiti PDV, a povraćaj zatražiti tek na kraju tog meseca, te mu likvidna sredstva ostaju zarobljena za taj period.

Nas savet je da prilikom ugovaranja roka isporuke sa inostranim kupcima, imate u vidu gore navedene činjenice, te se držite pouzdanih rokova koji su dovoljno udaljeni od prelaznih perioda.  


Justicija

1 Comment

  1. Sanja says:

    Ukoliko izvoznik nije u sistemu PDV-a, da li to znači da za njega sve ovo ne važi? Jednostavno plati ceo iznos računa dobavljaču i to je to?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *