Besplatni pravni saveti za pravna lica
21.11.2016.
Pravilno izdavanje fiskalnih računa u slučaju “provokativne kupovine”
02.12.2016.

Iznajmljivanje stana bez plaćanja poreza – moguće ili ne?

Poštovani,

Majka poseduje nekretninu u vlasništvu. Zbog visokih komunalija preselila se u drugi grad a stan je ustupila na korišćenje svojoj prijateljici, koja pristaje da živi tu a zauzvrat da samo plaća račune.

Interesuje me, kakav ugovor ili ovlašćenje ili punomoć njih dve moraju da sklope, kako bi žena u slučaju neke poreske kontrole imala dokument kod sebe da ne živi tu neovlašćeno a da nije ni podstanar, odnosno – da ne plaća zakup ?

 


Poštovana,

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada nalazi se pred poslanicima u skupštini i trebalo bi da se izglasa u decembru. On donosi bitne novine stanarima zgrada, a jedna od njih je i da će u zgradama biti postavljeni Upravnici. To znači, da će stanodavci morati podatke o zakupcima da dostave upravniku zgrade.

Vaša majka, da bi izbegla sve moguće probleme,  mora sa prijateljicom da zaključi Ugovor o zakupu bez naknade, a ostale odredbe ugovora može da reguliše u skladu sa njihovim međusobnim dogovorom (plaćanje računa, održavanje stana i sl.). Na taj način, majka neće imati obavezu plaćanja poreza na zakup, jer je ugovor bez naknade.

Ne zaboravite, Ugovor o zakupu štiti i stanodavca i podstanara, a stanodavcu omogućuje ostvarenje drugih prava i pogodnosti kao nosiocu stanarskog prava – može jednostavno prijaviti boravišnu adresu u MUP-u, i evidenciji Službe za zapošljavanje, da upiše dete u vrtić, školu, omogući sebi zakup parking mesta i dr. Takođe, jedini legalan način da stanodavac zaštiti svoja prava  i imovinu jeste potpisivanje ovakvog Ugovora. On treba da sadrži  prava i obaveze zakupnih strana, podatke o nekretnini, kao i faktičko stanje stvari.

Ugovor je validan ukoliko je overen kod notara ili u sudu, ali i potpisan u prisustvu dva svedoka i sa njihovim potpisima, ima pravnu snagu.

5 Comments

  1. Milan says:

    Zanima me da li je ovaj odgovor i dalje aktuelan u avgustu, 2017. godine i ako jeste, da li bih i gde mogao da nadjem primer/skicu ugovora o zakupu bez nakande? Hvala

  2. Gaga says:

    Postovani, da li je ovaj odgovor i dalje aktuelan u martu 2018. godine, i takođe me zanima primer ugovora o zakupu bez naknade. Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *