Problem sa potraživanjima – sudski postupak naplate za fizička lica
01.11.2016.
Za rad u privatnom obezbeđenju najmanje srednja škola i licenca
08.11.2016.

Naknada štete zbog povrede u gradskom prevozu

Poštovani,

Maloletna ćerka se povredila u gradskom prevozu. Nakon što je vozač naglo zakočio, došlo je do udarca glavom i preloma nosa.

Dete izlazi iz autobusa, sama odlazi u hitnu gde konstatuju prelom nosa. Na institutu za majku i dete obavlja se operacija. 

U gradskom Sekretarijatu za saobraćaj saznajem koji prevoznik je u to vreme vozio na pomenutoj liniji i dolazim do imena vozača. Vozač usmeno potvrdjuje da se seća da je došlo do povrede devojčice.
Interesuje me koja su prava moje ćerke i šta i kako dalje? 

 


Poštovani,

Svaki prevoznik mora imati zaključeno osiguranje koje pokriva štetu putnika ukoliko dođe do nezgode, kao sto je u konkretnom slučaju pretrpela Vaša ćerka. Ovo osiguranje je regulisano Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Ono što prvo morate uraditi jeste da saznate o kom se prevozniku radi, a onda i u kojoj osiguravajućoj kući je osiguranje potpisano, da bi ste znali kome da podnesete Zahtev za naknadu nematerijalne štete.
U interesu prevoznika je da Vam ove podatke dostavi, kako ne bi podneli tužbu protiv njega.

Potreban je i dokaz da je Vaša ćerka bila u tom autobusu, pa bi bilo poželjno da ima kupljenu prevoznu kartu ili drugi dokaz o tome, u zavisnosti od toga kako se plaća cena prevoza.

Imajući u vidu da se radi o teškoj telesnoj povredi i da je ćerka bila podvrgnuta operaciji, uz kompletnu medicinsku dokumentaciju, podnosi se pismeni Zahtev za naknadu nematerijalne štete po osnovu duševnog bola, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti, kojim bi se obratitili osiguranju. Moguće je podneti i Zahtev za nadoknadu štete za pretrpljeni strah i fizičku bol i za estetsko naruženje ukoliko u konkretnom slučaju postoji.

 


Pravni tim Justicije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *