Podela imovine stečene u braku
06.09.2016.
Da li možete biti oslobođeni plaćanja sudske takse?
13.09.2016.

Siva zona zakona – Ugovor o privremenom poslu

Iz neznanja ili iz straha od otkaza, mnogi radnici su saučesnici u nezakonitim formama zapošljavanja. “Daj da se radi i zaradi, pa ćemo videti kasnije”, misle radnici… “Kad ga ovako zapošljavam, lako ću da ga otpustim, a zakon…”, misli poslodavac. I, ko zna šta se još razgovara i obećava u četiri oka između radnika i poslodavaca…

Određena vrsta poslova ne zahteva od poslodavaca da sa radnicima sklapaju Ugovor o radu, već mogu da ih angažuju po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima (UPP) (članovi 197. i 198.  Zakona o radu). Reč je naime, o poslovima koji po Zakonu o radu, ne smeju da traju duže od 120 dana u toku kalendarske godine.

Sa ovakvom vrstom ugovora radnici nemaju sva prava koja bi imali kao zaposleni. Nemaju pravo na godišnji odmor, nije im plaćeno bolovanje, prekovremeni rad, rad vikendom, rad noću itd.

U nekim delatnostima, obim posla varira u toku godine, pa je normalno da se radnici zapošljavaju na određeno vreme. Ipak, u praksi se dešava da firme zaposle radnike po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, a na tri meseci samo promene ime radnog mesta, ili izmene opis posla, dok radnik u suštini obavlja isti posao za istu naknadu godinama. Radnici pristaju na to jer nemaju drugog izbora, a firme ne žele da ih otpuste jer su uložili vreme i novac u obuku tih radnika, pa sa njima ponovo potpisuju iste ugovore sa malo izmenjenim opisom posla. Tako se, recimo, dešava da neko radi na poslovima “održavanja higijene prozora” u jednom ugovoru a u narednom “održava higijenu hodnika”… 

Vrlo često su i sami radnici neinformisani, pa ne znaju u čemu je razlika između raznih vrsta ugovora, i tako sami upadnu u zamku zloupotrebe poslodavaca.

 

Koga poslodavac može da angažuje za ovakvu vrstu poslova?

Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova poslodavac može da potpiše sa:

– nezaposlenom osobom,

– zaposlenom osobom koja radi nepuno radno vreme (isključivo kao dopunu do punog radnog vremena) ili

– korisnikom starosne penzije.

Ukoliko ima ugovor o saradnji sa nekom omladinskom, odnosno studentskom zadrugom koja okuplja učenike, studente i nezaposlene osobe mlađe od 30 godina, po ugovoru on može da angažuje i članove te zadruge.

Zaposlenje po Ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, poslodavac mora da prijavi penzijskom i zdravstvenom osiguranju i da uplaćuje doprinose i porez na dohodak. Tako da sklapanje ovih ugovora nije “jeftinije” od Ugovora o radu.
Ukoliko su zaposleni preko zadruge, zadruga prijavljuje zaposlenog na osiguranje i plaća doprinose.

Učenici i studenti mlađi od 26 godina koji rade preko zadruge, zdravstveno su osigurani samo za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, nemaju penzijsko osiguranje, a invalidsko im važi samo za slučaj povrede na radu. Za njih se plaća poseban, manji, porez na dohodak.

Za ovakvu vrstu kršenja Zakona o radu možete se obratiti Inspekciji rada, ali i bez prijave inspekciji, može se odmah podneti tužba sudu. Postoji i mogućnost kolektivne tužbe kako bi radnici smanjili eventualne troškove.

Ne treba strahovati od sudskog spora zbog mogućnosti otkaza, jer kada započne sudski proces, tvrdnje se dokazuju i svedocima, a vama u pozitvnom ishodu, sledi vraćanje na posao sa zaključenjem Ugovora o radu, dok će poslodavac će biti kažnjen novčano.

Istraživanja pokazuju da su zadovoljni radnici daleko produktivniji od nezadovoljnih. Nezadovoljan radnik će raditi jer mora i jer mu nema izlaza, a zadovoljan će raditi jer hoće.


Izvor: Justicija

7 Comments

 1. Dragan Milenković says:

  Poštovani advokati iz Justicije, ja sam vašu objavu postavio na stranici kojom ja upravljam ” Pravda u Srbiji je nedostižna – sudnice su postale ludnice za građane Srbije. Takođe sam admin i u mnogim sudskim grupama, ni sam neznam u koliko. Živim u selu Drmno – Požarevac, sa PD . TEKO. Kostolac se tužim od 2002 g i stalno gubim postupke da vam nebih sve ponavljao i opisivao imam sve dokumente, kako se sudstvo ponašalo i šta su radili samnom. Takođe imam i dokaze kako su me vaše kolege Požarevački advokati prodavali tj prevodili žednog preko vode, meni je lično potrebna vaša pomoć. Pravna pomoć je potrebna i meštanima sela Drmno, ja sam već objavio neke članke o ” radu na određeno vreme” u grupi ” Zaštita ljudskih prava i životne sredine TE – Drmno “. Jedan od tih radnika na određeno je i moj sin , koji radi po ugovorima već 8 godina. Ako imate nekog vašeg adv iz Požarevca povežite me sa njime pa da pričamo. Ja ću vam poslati porukom ili g-mailom (Zahtev za ispravku nepravilnosti)zatim izvršni postupak i još mnogo toga da vidite kako sam ja opljačkan.

  • Justicija says:

   Poštovani,

   Hvala na objavljivanju.
   Što se tiče Vašeg pitanja, Vi imate pravo da od nas dobijete Besplatan pravni savet popunjavanjem forme i time će pitanje biti prosleđeno direktno advokatima.
   Justicija nudi i zastupanja, ali po sistemu Programa pravne zaštite pa ukoliko ste zainteresovani, Vi i Vaša porodica možete postati naš korisnik.
   Za se dodatne informacije, Molimo Vas da nam uputite mail na ovoj adresi: office@justicija.rs.

   Srdačan pozdrav

 2. Marina says:

  Poštovani,

  Zamolila bih Vas za pomoć i za odgovor:

  Radniku je prestao radni odnos po ugovorom o radu na odredjeno vreme u nadležnom sudu pri Ministarstvu pravde. Nije iskoristio 15 dana godišnjeg odmora i trebalo je da mu isplate naknadu štete za neiskorišćen godišnji odmor.
  Posle manje od mesec dana isti radnik se zaposlio u drugom mesno nadležnom sudu po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, koji ugovor, mišljenja sam, se ne smatra zasnivanjem radnog odnosa.
  Prethodni poslodavac, ga je obavestio da mu ne sleduje naknada za neiskorišćeni godišnji odmor jer prelazak na rad u drugi državni organ ne smatra se promenom poslodavca, shodno članu 3. stav 1. Zakona o državnim službenicima. Smatram da to njegovo angažovanje u drugom sudu po navedenom ugovoru nije zasnivanje radog odnosa.

  Molim vas da odgovor.

 3. Marina says:

  Poštovani,

  Po Vašim instrukcijama registrovala sam se i postavila pitanje direktno advokatima u formi Besplatnog pravog saveta. Kada mogu da očekujem odgovor u vezi mog pitanja.

  S poštovanjem,

  Marina

 4. milos says:

  Postovani.Zena je pre par dana potpisala ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova u jednom ogranku drzavne firme,pa nas zanima da li ima pravo ako zatrudni na trudnicko i porodiljsko bolovanje posto vidim razne komentare o ovom ugovoru? Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *