Povraćaj novca od turističkog aranžmana
22.07.2016.
Pravilno izdavanje fiskalnih računa u slučaju “provokativne kupovine”
29.07.2016.

Ugovor o zakupu stana ne povećava kiriju već štiti podstanare

Za neplaćanje poreza stanodavci mogu da odgovaraju prekršajno ili krivično, i plate kaznu od 5.000 pa do 150.000 dinara, a ukoliko visina utajenog poreza prelazi iznos od 150.000 dinara zaprećene su i kazne zatvora. S druge strane, kazna za nekog ko živi na tuđoj adresi, a nije prijavljen, kreće se od 20.000 do 50.000 dinara.

Poreznici od jeseni počinju strogu kontrolu stanodavaca, a Poreska uprava je pozvala građane da putem Poreskog alarma prijave one koji nisu prijavili stanare a izdaju nekretninu, sve u cilju regulisanja velike zone “sivog tržišta”.

Poziv poreske uprave da stanodavci prijave svoje nekretnine, i time budu oporezani stopom od 20 procenata, u medijima se pojavila kao vest o povećanju cena zakupa na tržištu. Ipak, i pored najava da će ovaj “namet države” platiti podstanari, Mirko Mirković, advokat i zastupnik iz udruženja podstanara Velegrad, navodi:

“To znači da ako podstanar plaća 200 evra, on mu kaže sledeći put kada ja budem plaćao porez ti ćeš platiti 240 evra. Prvo Zakon o zakupu kaže da se plaća porez od ostvarene, a ne povećane zakupnine. Drugo, ne može ni jedan zakupac da na taj način uvećava cenu jer bi to bio tržišni prekršaj”.

Podstanar koji ima potpisan ugovor o zakupu lako može prijaviti boravišnu adresu u MUP-u, i evidenciji Službe za zapošljavanje, a kao vršilac stanarskog prava i da ostvaruje sve pogodnosti koje su mu time omogućene: da upiše dete u vrtić, školu, omogući sebi zakup parking mesta i dr.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji reguliše ovakve ugovore od prakse se razlikuje u otkaznom roku. Naime, uobičajni otkazni rokovi u slučajevima kada ugovor nije postojao bio je oko mesec dana. Za razliku od toga, zakon obavezuje stanodavca da nakon uručenja otkaza, podstanar ima rok za iseljenje od 90 dana u letnjem periodu, odnosno 120 dana u zimskom. Prednost za podstanare je i pismeno obaveštenje o otkazu. Ukoliko podstanar daje otkaz, dužan je da ga najavi mesec dana unapred. 

Neplaćeni računi, neredovno plaćanje kirije, oštećenja u stanu, ili jednostavno ni nakon otkaznog roka stanar ne želi da napusti stan, samo su neki od problema sa kojima su se sretali vlasnici nepokretnosti koji su svoje stanove davali u zakup. Ipak,  iz Udruženja stanodavaca Srbije, navode da je stopa od 20 posto za porez na izdavanje stanova preveliki namet i da će naplata biti manja od očekivane, kao i da se od stanodavaca očekuje da porez plate kvartalno i unapred, a da ne mogu biti sigurni da li će i naplatiti kiriju za taj period.

I pored svega, jedini legalan način da stanodavac zaštiti svoja prava  i imovinu jeste potpisivanje Ugovora o zakupu nepokretnosti. On štiti i stanodavca i podstanara. To je jedini dokument koji može olakšati sudski spor ukoliko do njega iz bilo kog razloga dodje.

Jedan ovakav ugovor treba da sadrži  prava i obaveze zakupnih strana, podatke o nekretnini, kao i faktičkom stanju stvari, visinu kirije, načinu plaćanja računa, depozitu. Ugovor je validan ukoliko je overen kod notara ili u sudu, ali i potpisan u prisustvu dva svedoka i sa njihovim potpisima,  ima pravnu snagu.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 260.000 neprijavljenih podstanara čijom kontrolom bi se u budžet  svake godine slilo najmanje 50 miliona evra od poreza, tvrde nadležni.


Izvor: Justicija

11 Comments

 1. Pera says:

  Loša formilacija ugovor treba da štiti obe strane a ne samo jednu.

  • Justicija says:

   Poštovani,
   Sa najavom pooštrene kontrole stanodavaca, u medijima se pojavila teza o tome da će zakupci biti oštećeni povećanjem kirije stanodavaca na njihov teret, pa odatle i naslov u ovoj formulaciji. Inače u samom tekstu jasno stoji da :
   “I pored svega, jedini legalan način da stanodavac zaštiti svoja prava i imovinu jeste potpisivanje Ugovora o zakupu nepokretnosti. On štiti i stanodavca i podstanara. To je jedini dokument koji može olakšati sudski spor ukoliko do njega iz bilo kog razloga dodje.”

   Hvala na komentaru.

 2. Lilly says:

  Zakupodavac moze da uveca cenu izdavanja i to ce svakakako da uradi. Ne postoji zakon koji ce ga u tome spreciti. Samo fasizam dozvoljava da drzava pod odredjenim okolnostima suspenduje pravo nad privatnim sredstvima za proizvodnju (u ovom slucaju vlasnistva). Oni koji imaju firmu koja se bavi izdavanjem nekretnine u zakup podlezu kontroli poreske uprave. Poreska uprava nije nadlezna da proverava sta obicni gradjani rade u svojim domovima. Gradjani nemaju obavezu niti da prijave niti da placaju porez na izdavanje svoje nekretnine ukoliko “dele svoj prostor” sa nekim (zakupcem) pod odredjenim uslovima. Vlasnik stana vec placa porez na imovinu. Ako bi prijavio preduzetnicku radnju i ako mu je delatnost izdavanje stana onda bi bio u obavezi da placa porez na izdavanje ali ne i porez na imovinu jer bi u tom slucaju imovinu angazovao zapotrebe preduzetnicke delatnosti… tako nekako

  • Justicija says:

   Poštovana Lilly,

   Za fizičko lice, zakupnina, odnosno cena izdavanja nekretnine, je prihod, koji se oporezuje u skladu za Zakonom o porezu na dohodak građana. Naime, članom 61 prihodi od izdavanja u zakup sopstvenih nepokretnosti definisani su kao prihodi od kapitala, i oporezuju se u skladu sa ovim Zakonom.

   Prihodi koje od izdavanja nepokretnosti ostvari preduzetnik koji obavlja delatnost izdavanja nepokretnosti ne smatraju se prihodom od kapitala.

   Hvala na komentaru.

 3. Lilly says:

  PS. Jedina razlika izmedju poreznika (tax men) i preparatora (taxidermist) je sto ovaj drugi ostavlja kozu. (Mark Tven)

 4. tania says:

  Da li je moguce da zakupodavac mora da plati porez kvartalno unapred? Sta ako zakupac ne plati kiriju? Ne mozes izbaciti iz stana zakupca koji ne placa obaveze citava 3 meseca, a u zimskom periodu citavih 5?! Neverovatno! Ne plate ti kiriju, ne placaju racune, uniste stvari a drzava ti naplacuje porez. Meseci treba da prodju dok ih izbacis iz stana, a posle imas troskove za sudske procese. Koliko ja vidim zakupodavac moze da se zastiti jedino bez ugovora, jer ugovor samo stiti zakupca.

 5. Dolazi zakon znaci da mora da vlasnik izda svoj stan.DA LI ZA 1 ili za 4 ili za 145 ili za865 evra ili za1500 evra.Kako se snadje i koliko ko hoce da mu plati.A sta ako niko nece da mu plati,znaci drzava ce da izda stan.E PA TO JE SUPER.Podstanari su,rizicni hoce dobro da plate ali po kiriju se mora ici nocu kada se njima,hoce.ONI ZA SVOJE PARE,MOGU DA VAM RADE STA HOCE.HVALA BOGU STO NEMAM STAN ZA IZDAVANJE,DALEKO BILO.

 6. Tabula rasa says:

  Ne smete ljudi da drzite u svojoj nekretnini koga hocete,dosta je bilo.KUPITE STAN ALI DA PRMITE SAMO ONOGA KO VAM PLACA,DOBRO.DRZAVA ZAKONOM TVRDI DA SE MOZE LEPO ZARADITI NA IZDAVANJU STANA PA OSTAJE I ZA POREZ.Dobro neka posalju svoje ljude i jure te dobre stanare.Mozda ce se i stanari onda prevaspitati,kada ih drzava potera.Blago vlasnicima onda ce sedeti samo i novac dobijati,na racun.PA VLASNICI SU INVESTIRALI U,TAJ POSED,Zato,draga drzavo,zastitite ih malo,da ne gube zdravlje ganjajuci stanare koje ste vi do sada,stitili.

 7. Tabula rasa says:

  Svaka delatnist,radja firma,kafic i slicno.Dobijaju dozvolu za rad.Odredjena je unapred cena robe i usluga.Ako ne posluje i nema profit onda se zatvara,gasi milom ili silom.A stanovi,ne mesajte stanove sa tim.Prvo ko misli na rad i zaradu ne kupuje za to stan.Drugo nema tu inspekcije niti kontrole sta ce vlasnik raditi sa svojim stanom.Nikakva dozvola mu ne treba.A svaki bas svaki tvrdim svaki vlasnik bi bio pun srece da mu taj njegov stan izdaju vredni poreznici i bore se sa beskucnicima otimaju stanarinu,pa bi vlasnici bili stecni i polovinu od par procenata godisnje da dobiju za svoj ulozeni kapital.

 8. Tabula rasa says:

  Ugovor mozete pisati sto po sto hiljada puta.Sa kime sa bitangama uzalud.Papir sve trpi pa onda vlasnik.Beskucnici sve obecavaju samo da usele.Preko noci bi da se usele preko noci se iseljavaju,ne plate ni jedan jedini racun osim depozita i pri ulasku sto je uslov za ulazak u stan.

  • Orange says:

   Ovde su komentarisali mahom vlasnici koju se naravno uvek bune ….bune se ako treba da poprave veš mašinu ili da zamene bilo šta u rupčagi koju su izdali za silne pare i izdavali godinama unazad i sada izdaju za 25 eura noćenje – prosek oko 500 eura mesečno. to je više od prosečne plate !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *