Nadoknada štete kod pogrešno obračunatog Infostana.
02.07.2016.
Paljba u prazno – Justicija nastavlja da radi po planu i po zakonu
15.07.2016.

Kako smanjiti dugovanja trgovaca prema dobavljačima ?

Neverovatnih 6,4 milijarde evra duguju trgovci na veliko i malo dobavljačima! Ovaj dug ozbiljno preti da uguši mali broj zdravih preduzeća kao i da se prelije na potrošače povećanjem cena proizvoda…

Agencija za privredne registre je u svom godišnjem finansijskom izveštaju za 2015. godinu objavila podatke da su obaveze iz poslovanja trgovine na veliko i malo bile oko 777,5 milijardi dinara što je za sedam odsto više nego u 2014. godini. Kako su objasnili, ova stavka u izveštaju obuhvata najvećim delom obaveze prema dobavljačima, te se slobodno može reći da su ovo isključivo dugovanja prema njima. Reč je o kratkoročnim obavezama trgovinskog sektora nastalim, najvećim delom, iz poslovanja u toku 2015. godine.

Naravno, ova dugovanja mogla bi znatno da se smanje angažovanjem iskusnih pravnih timova koji bi mogli zakonskim putem da ubrzaju naplate potraživanja. Zakon o rokovima plaćanja koji je na snazi od aprila 2013. godine obavezuje opštine i javna preduzeća da plaćaju u roku do 45 dana, a privatne firme do 60 dana.

Justicija svojim korisnicima, pretplatnicima jednog od programa za pravna lica, omogućuje kompletnu pravnu zaštitu u ovom domenu. Naplata potraživanja mogla bi znatno skratiti lanac neplaćanja, a time i zaštititi krajnje kupce i korisnike od eventualnih poskupljenja proizvoda, kao i smanjiti opterećenje nacionalne ekonomije.


Izvor: APR, Politika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *